Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘De 22 weken prik voor zwangeren beschermt baby’s tegen kinkhoest’

Zwangere vrouwen in Nederland kunnen een kinkhoestvaccinatie krijgen. Zorggroep Oude en Nieuwe Land, met consultatiebureaus op Urk en in Emmeloord, biedt de zogenaamde ‘22 weken prik voor zwangeren’ ook aan. Waarom deze vaccinatie belangrijk is legt Eugenie Reijntjens, verpleegkundige in opleiding tot specialist, uit.

“Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Door zwangere vrouwen te vaccineren zijn de meeste baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest,” aldus Eugenie. ‘’Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte’’.

Veilig vaccin
Het vaccin is veilig voor moeder en kind en is een combinatievaccin. Het is de dkt difterie, kinkhoest en tetanus - vaccinatie. Er bestaat namelijk geen los vaccin tegen kinkhoest. Met de invoering van de 22 weken prik verandert het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd en er wordt gestart met vaccineren als de baby 3 maanden oud is.

Meer informatie
Wil je meer weten over de 22 weken prik dan kun je informatie vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik en op de website van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Hier is ook een aanmeldformulier te vinden voor zwangere vrouwen die op Urk of in de gemeente Noordoostpolder wonen.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij